Buďte proaktivní

„Být proaktivní“ je zvykem č. 1 z 7 návyků Steve Coveyových z knihy Vysoce efektivní lidé. Být proaktivní znamená mít vědomou kontrolu nad svým životem, stanovením cílů a snahou o jejich dosažení. Místo toho, abyste reagovali na události a čekali na příležitosti, vystupujete a vytváříte své vlastní události a příležitosti.

Být proaktivní znamená, že místo toho, abyste jednoduše reagovali na události tak, jak se stali, vědomě vyvíjíte své vlastní události.

Většina lidí myslí reaktivně. A reakce na určité události je vždy dobrá ale jen dobrá. To se stává problémem, když to je všechno, pro co člověk žije – nic jiného než instinktivně reagovat na podněty.

Steve Covey poukazuje na to, že mezi stimulem a reakcí existuje mezera a v rámci této mezery existuje potenciál pro to, abychom si zvolili naši reakci. Čtyři zvláštní lidské faktory nám dávají tuto moc:

Sebevědomí – pochopení, že máte možnost volby mezi podnětem a reakcí. Pokud vás někdo uráží, nemůžete se jen tak rozzlobit. Pokud vám nabízíme koblihu, můžete se rozhodnout, že ji nebudete jíst.

Svědomí – schopnost konzultovat váš vnitřní kompas, abyste se rozhodli, co je pro vás to pravé. Můžete přijímat rozhodnutí založená na nezměněných zásadách, bez ohledu na to, co je v současné době společensky zvýhodněno.

Kreativní představivost – schopnost vizualizace alternativních odpovědí. Pomocí své fantazie můžete psychicky vytvářet a vyhodnocovat různé možnosti.

Nezávislá vůle – svoboda zvolit si svou vlastní jedinečnou odpověď. Nejste nuceni dodržovat to, co ostatní očekávají od vás.

Chybějící proaktivita může často vysledovat slabost v jednom z těchto čtyř lidských faktorů. Možná trávíte příliš mnoho času ve stavu s nízkou úrovní vědomí a nikdy nedosáhnete úrovně vědomí, která je nezbytná k tomu, abyste se v životě rozhodli proaktivně. Možná, že se vaše svědomí stalo zmateným společenským podmiňováním, takže si nejste ani jistí, co chcete od života; když si neumíte udělat vlastní názor, podíváte se na ostatní, abyste se rozhodli, jak byste se měli cítit. Možná nebudete mít čas na vizualizaci alternativ. Nebo je snad vaše nezávislá vůle omezena tlakem na splnění dalších očekávání.

Lze argumentovat, že na určité úrovni vždy reagujeme na události, ať již vnějším nebo vnitřním způsobem. Rozdíl mezi proaktivitou a reaktivitou pak může být viděn z hlediska toho, jaký stupeň „duševního zpracování“ nastává během mezery mezi stimulem a reakcí. Proaktivní osoba použije čtyři lidské faktory, aby si zvolila odpověď (nebo ji vůbec nezvolila). Co je ale zajímavé, proaktivní člověk investuje čas, aby si udělal vědomé životní rozhodnutí a následoval je.

Reaktivní lidé mají tendenci být mimo dosah svých základních hodnot. Místo toho, aby své životy žili na základě nezměněných základních principů, volí dočasné hodnoty od ostatních kolem sebe. Pokud jim nevstoupí žádná zvláštní příležitost, zůstávají ve stejné práci rok co rok, pokud je to částečně uspokojující. Pokud většina jejich přátel cvičí, budou pravděpodobně také; jinak to pravděpodobně dělat nebudou. Jdou s proudem lidí a okolností, které je obklopují, ale vlastní neřídí tok. Jejich životy jsou z velké části mimo svou přímou vědomou kontrolu; oni mají tendenci pouze vynakládat své lidské faktory, když skutečně musí, jako kdyby se to stalo neočekávaně (a dokonce i to je často v minimální míře). Ale když jsou věci docela dobré, život je většinou jako autopilot.

Proaktivní lidé na druhou stranu si uvědomují své základní hodnoty. Vědomě dělají klíčová rozhodnutí založená na těchto hodnotách. Vytvářejí vlastní příležitosti a řídí tok vlastních životů. Dokonce i když jsou věci hodně dobré, stále dělají vědomá rozhodnutí. Někdy to znamená zachování status quo, zatímco jindy to znamená změnu směru. Někdy se jejich hodnoty dobře přizpůsobí tomu, co je společensky populární. Proaktivní lidé budou činit akce, které se často zdají záhadnými běžným lidem. Mohou náhle opustit svou práci, aby zahájili nový obchod, přestože se zdá, že se jim vše daří. Často zahajují nové projekty nebo činnosti „z ničeho“, když se zdá, že neexistuje žádný externě motivovaný důvod k takové akci. Proaktivní osoba bude i nadále věnovat pozornost vnějším událostem, ale budou svůj život pilotovat sami do požadovaného cíle bez ohledu na tyto události.

Pokud by reaktivní osoba měla být kapitánem lodi, loď by proudila proudy. Tato osoba by byla zaujatá studiem proudů a snažila se předpovědět, kde loď skončí v závislosti na proudech. Pokud jsou proudy dobré, je tato osoba šťastná. Pokud jsou proudy špatné, má tato osoba pocit stresu.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

50% hotovo

Dokončete stahování: Vložte níže váš e-mail a klikněte na tlačítko pro přehrání audionahrávky.

Stáhněte si nyní ZDARMA audionahrávku

Ochrana údajů