Buďte proaktivní – 2. část

Pokud by proaktivní osoba měla být kapitánem lodi, loď by plula tam, kam by kapitán chtěl. Tento kapitán by neustále hlídal proudy, které by ale měli být používány pouze pro navigační účely. Někdy loď plula po proudech; jindy by to bylo proti nim. Nezáleží na tom, zda jsou proudy dobré nebo ne; tento kapitán dosáhne zamýšleného cíle bez ohledu na proudy. Proudy mohou řídit pouze čas příjezdu a přesnou cestu od počátečního bodu až po konečný cíl. Proudy však nemají žádnou pravomoc diktovat konečné místo určení; to je zcela volba kapitána.

Některé příklady reaktivního [proaktivního] jazyka:

Kde se něco děje? [Kam mám jít dál a jak se tam dostanu?] Nemám čas cvičit. [Jak si mám udělat čas na cvičení?] Kolik peněz mohu očekávat, když udělám X? [Kolik peněz chci vydělat, a co pro to musím udělat, abych to vydělal?] Zkusím to a uvidím, co se stane. [Udělám to.] Jsem příliš unavený. [Co mohu udělat pro zvýšení své energie?] Nikdy jsem nebyl v matematice moc dobrý. [Jak mohu zlepšit své matematické dovednosti a těšit se z procesu?] Nic mě opravdu nevzbuzuje. [Co bych řešil, kdybych věděl, že nemohu selhat?] Jaký je smysl života? [Jaký význam chci dát mému životu?]

Užívání síly ostatních je velkým problémem pro reaktivní lidi. Oni obvykle chtějí pracovat ve „stabilní“ práci v „dobrém“ zaměstnání, a mají pocit, že jsou vydáni na milost trhu. Pokud se jim podaří začít podnikat, je to proto, že vědí spoustu ostatních lidí, kteří to již dělají, a chtějí se připojit k tomu davu. Chtějí vědět, jaké produkty a služby se zdají být těmi dobrými, takže mohou dělat něco podobného. Pokud se jim nedaří, je to proto, že se firmě nedaří, nebo je příliš velká konkurence nebo kvůli některému často uváděnému faktoru vnějšího štěstí.

Myslíte si, že všechno, co se stane „tam venku“, určí, jak úspěšný budete ve svém úsilí? Ne, pokud jste proaktivní. Pokud jste aktivní, mohou vnější události ovlivnit pouze čas vašeho příjezdu a přesnou cestu k vašemu cíli. Ale oni nemohou diktovat svůj cíl pro vás. Proaktivní lidé někdy někdy narazí do proudu, ale jenom budou pokračovat v úpravě svého směru, aby se znovu zaměřili na cíle, cíle, které jsou nakonec dosažitelné vlastním úsilím.

Samozřejmě každý má v sobě směs jak proaktivity, tak reaktivity. Čisté příklady obou extrémů jsou vzácné. Možná zjistíte, že jste extrémně proaktivní v jedné oblasti, a zároveň necháte ostatní části vašeho života vklouznout do stavu nevědomého autopilota. Udělejte si tedy čas na to, abyste využili své lidské bohatství – sebevědomí, svědomí, tvůrčí představivosti a nezávislé vůle, aby osvětlovaly ty zanedbané oblasti vašeho života a vědomě si vybraly věci, které jsou živé. Pokud se vám nelíbí, kam vás proudy nesou, změňte směr. Nečekejte na příležitost až dorazí; namalujte si vlastní cestu. Reaktivní lidé z vašem životě se budou často divit, když něco takového uděláte, a tak je nechte, a prostě vykonávejte svou vlastní vůli. Dokonce i když se všichni kolem vás zdají být reaktivní, můžete stále být proaktivní. Zpočátku Vám to pravděpodobně bude připadat jako plavání proti proudům, ale pokud proudy vašeho života vedou špatným směrem, je to dobrá věc.

Ačkoli „jít s davem“ je často považováno za moudré, úroveň moudrosti v této radě závisí na tom, kam to proud směřuje. Například: jít v USA s proudem našeho současného zdravotního stavu znamená, že se trpíte nadváhou nebo obezitou, žijete sedavý bezobslužný život, a pak umřete buď na srdeční onemocnění nebo rakovinu. Plout s finančním tokem znamená postupně padat do dluhů a pak umřít jako žebrák. Plout s proudem sňatků v USA znamená být rozvedený (67% Američanů, kteří byli ženatí v roce 1990, mohou nakonec očekávat, že se rozvedou, zdroje = Emocionální inteligence Daniel Golemana a John Gottman’s What Predicts Divorce). Plout proudem našeho vzdělávacího systému znamená, že nikdy nebudete číst po škole další knihu, protože už to nepotřebujete. Jít ve směru našich ekologických postupů znamená … věřte mi, že tam ani nechcete jít.

Pokud chcete žít mimořádný život, často musíte jít proti proudu, kterým všichni ostatní plují. Můžete se rozhodnout, že nebudete jedním z těch mnoha miliard, co slouží. Tímto způsobem se přeorientujete na to, abyste pluli proudem vlastního sebevědomí a vědomí. Naladíte se do svého vnitřního toku, namísto toho, abyste byli taženi proudem vnějších stimulů. Jistě můžete vyhrát loterii nebo získat velké dědictví, ale s největší pravděpodobností nebudete jen plout jen světem bohatství … zdraví … nebo naplnění. Musíte vědomě zvolit tyto věci a následně pokračovat v odhodlaných činnostech.

Kde získat zkušenost, když vás tyto proudy do určitých destinací nezavedou? Jak můžete vyvíjet svou proaktivitu a své lidské nadání, abyste řídili průběh svého života (bez ohledu na proudy) tak, abyste úmyslně vytvořili ten druh života, který chcete, namísto toho, abyste se jen unášeli? Proaktivita má mnoho jmen. Tony Robbins říká, že používá Osobní sílu. Brian Tracy říká: „Ti, kteří nestanoví cíle pro sebe, jsou navždy odsouzeni k práci na dosažení cílů druhých.“ Denis Waitley sousedí s vítězi a poražené nechá být. Dr. Wayne Dyer odkazuje na proaktivní lidi bez omezení. Roger Dawson jim říká, že mají úspěchy. Barbara Marx Hubbard je označuje jako spolužáky. David Allen používá pojmy „být připraven na cokoli“. Přesné definice nejsou důležité. Důležité je, abyste se rozhodli začít vědomě řídit svůj vlastní život namísto toho, abyste byli pluli spolu s vnějšími proudy.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

50% hotovo

Dokončete stahování: Vložte níže váš e-mail a klikněte na tlačítko pro přehrání audionahrávky.

Stáhněte si nyní ZDARMA audionahrávku

Ochrana údajů